Doğalgaz Topraklaması Nasıl Yapılır?

15.06.2020

Günümüzde konutlarda ısınma, fabrikalarda üretim amaçlı kullanılan doğalgaz oldukça önemli bir yakıttır. Diğer fosil yakıtlara kıyasla çevreye olumsuz etkisi yok denecek kadar azdır. Doğalgaz yapılarak şehir doğalgaz hatları ile gelmekte ve yapı girişlerinde vanalar ile binalara aktarılmaktadır. Oldukça yanıcı ve patlayıcı bir gaz olan doğalgaz, kıvılcım, ateş veya yüksek ısı ile temas etmesi durumda büyük patlamalara sebebiyet vermektedir. 

Yapıların elektrik panolarına yapılan topraklama hatları oldukça hayat kurtarıcı bir unsurdur. Topraklama hatları çekilirken topraklama çubuğu, toprağa gömülerek, bakır bir tel ile elektrik panosuna bağlanmaktadır. Doğalgaz topraklaması bu hat yardımı ile yapılabileceği gibi kendine özel bir bakır çubuk kulanılarakda yapılabilir. Doğalgaz dağıtım firmaları tarafınca zorunlu kılınan doğalgaz topraklaması mal ve can kayılarını önlemek amaçlı oldukça öenmli bir uygulamadır.

Doğalgaz topraklaması, basitçe anlatmak gerekirse doğalgaz tesisatına doğru yöntemler ile kaynatılan bir bakır kablonun, toprağın içerisinde bulunan bakır bir çubuğa bağlanması ile yapılır. Bu bakır oluşabilecek bir elektrik kaçağı veya statik elektriklenme sonucu oluşabilecek bir kıvılcıma engel olmak amacıyla yapılır.

Ankara doğalgaz topraklaması Loft Enerji A.Ş.'nin EMO tarafından yetki belgeli mühendislerince özel ekipmanlar ile yapılır. Uygulama sonrasında doğalgaz topraklama raporu hazırlanır ve muhataplara teslim edilir.

Etiketler