Özgül Direnç Ölçümü 2

15.10.2019

Toprak özgül direnç ölçümü için uygulanabilecek birçok yöntem vardır. Wenner, Schlumberger, dipol-dipol, tek elektrot-dipol, yarım Wenner ve yarım Schlumberger gibi yöntemler bunlardan sadece bazılarıdır. Bu klasik yöntemler 4 adet ölçüm kazığının bir doğru boyunca farklı aralıklarla toprağa çakılması ile uygulanır. Ancak her yöntemde ölçüm için kullanılan cihazlar farklılık göstermektedir.

pƒm

Küçük aralıklar ile yapılan özgül direnç ölçümü özel geliştirilmiş cihazlar ile yapılır. Ancak büyük aralıklarla yapılan ölçümlerde durum farklılık göstermektedir. Büyük aralıklarla yapılan ölçümlerde voltmetre-ampermetre yöntemi kullanılır. Elektrik özdirenç ölçümünde yeryüzünde toprağa çakılan iki paslanmaz metal ve çelik elektrot aracılığı ile yer içine elektrik akımı gönderilir. Yeryüzünde farklı noktalara yerleştirilen diğer iki elektrot ile de oluşan gerilim farkı ölçülür.

Wenner yöntemi ile de ölçüm yapılabilir. Hatta bu yöntemin diğerlerine göre avantajları daha fazladır. Eşit elektrot aralığı sebebi ile K dizilim katsayısı basitçe hesaplanabilir. Bunun en belirgin iki avantajı da ölçüm duyarlılığına daha az gereksinim duyulması ve verinin doğrudan değerlendirilebilmesi gösterilebilir.

7287_wenner_1

Wenner yönteminde akım elektrotlarının arası açılarak daha fazla akım geçmesi sağlanır. Böylece çıkan sonuçlar yerin daha derinindeki akımın şiddetini gösterir. Asıl olan akım ve gerilim elektrot aralıklarının sürekli olarak arttırılması olduğu için bu deney açık havada yapılmalıdır. Çünkü büyük arazilerde elektronlar daha hızlı hareket etmektedir. Bu da ölçümün daha verimli olmasını sağlayacaktır.

Etiketler